Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Περι ανωνύμων και επωνύμων:

Ένας άλλος τρόπος δράσης...

Με σειρά άρθρων και τοπικών παρεμβάσεων, υπομνημάτων στις Αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, παραστάσεων στα Δημοτικά Συμβούλια, καταχωρήσεων στον τοπικό τύπο κτλ, οι κάτοικοι της οδού Χίου και  γειτονικών οδών και μέλη της επιτροπής, έχουν ονοματεπώνυμα και τα έχουν γνωστοποιήσει σε όλους. Πολύ δε περισσότερο όταν το ονοματεπώνυμο συνοδεύεται και από φωτογραφίες στον τοπικό τύπο.
         Η πάγια θέση της επιτροπής για την κυκλοφορία στην περιοχή μας και ειδικότερα για το τρίγωνο της Χίου- Ψαρών-Παπαρηγοπούλου, ήταν και είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία να έχει εκπονηθεί με βάση επιστημονικά κριτήρια και δεδομένα, να έχουν μετρηθεί οι κυκλοφοριακοί φόρτοι (Χίου - Ψαρών) και κυρίως να ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή είναι αμιγούς κατοικίας ώστε να αποθαρρύνετε η διαμπερής κυκλοφορία. Το πως επιδρούν οι συνεχείς , ατυχείς παρεμβάσεις "ορισμένων τοπικών αρχόντων" στις εγκεκριμένες μελέτες φαίνεται χαρακτηριστικά από την αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου κυκλοφοριακή μελέτη , η οποία αν εφαρμοζόταν θα έλυνε  το  συγκεκριμένο
  πρόβλημα, χωρίς να δημιουργούσε κάποιο άλλο,  σε άλλο σημείο.
           Ποια ανάγκη όμως οδήγησε στην εκπόνηση νέας μελέτης; Γιατί η νεότερη μελέτη δεν αγγίζει το φλέγον θέμα του διπλού τμήματος της Ψαρών; (Συνυπολογίστε τα κόστη των συνεχών μελετών που πληρώνουμε ως δημότες). Πότε μετρήθηκε ο κυκλοφοριακός φόρτος στη Χίου και στο "χωνί" Ψαρρών και Χίου; Σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να είναι κριτήριο κυκλοφοριακής μελέτης το ποιος "επώνυμος" μένει στον τάδε ή στον δείνα δρόμο!!
           Ο τρόπος, ο χρόνος και ο χώρος έκφρασης κάθε κατοίκου επαφίεται στην αυτόνομη βούληση και επιλογή του, που δεν περιχαρακώνεται και περιορίζεται από υποδείξεις τρίτων, καπελώματα και καθοδηγήσεις, με τον απαράκλητο όρο να μην έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό. Πολύ δε περισσότερο όταν καμία δράση ή εκδήλωση της επιτροπής δεν ήρθε σε σύγκρουση με κατοίκους όμορων δρόμων, γεγονός που αποδεικνύεται και από την αθρόα συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας. Θα πρέπει κάποιος να έχει πολιτική μυωπία αν δε μπορεί να δει ότι το εγχείρημα των κατοίκων της οδού Χίου και γειτονικών οδών, δεν περιορίζεται στα ζητήματα του σπιτιού τους, αλλά αναπτύσσεται και καλύπτει τα καθημερινά ζητήματα που βιώνουμε όλοι  στην πόλη.

  • Πρώτοι θίξαμε το θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, που εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών.
  • Διοργανώσαμε εκδηλώσεις στις γειτονιές μας με βασικό σύνθημα "προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες, στα Α.Μ.Ε.Α.
  • Αναδείξαμε το θέμα του "άβατου" της Δερβενακίων, του <παράλογου> διπλού κομματιού της Ψαρρών  και της εγκαταλειμμένης πλατείας Ι.Κ.Α.
          Ίσως ξενίζει και ενοχλεί πολλούς μια αυθόρμητη, ανιδιοτελής και αδέσμευτη κίνηση  πολιτών-γειτόνων, για αυτό προσπαθούνε να μας φέρουν σε σύγκρουση με άλλους γείτονές μας κατά την πάγια τακτική του <διαίρει και βασίλευε>. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις δυναμώνουν τις μεταξύ μας σχέσεις , βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και ξανα-ζωντανεύουν τις γειτονιές .

Επιτροπή Κατοίκων Χίου και Γειτονικών Οδών