Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΕΣ, ΦΙΛΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

   Βλέποντας τη γειτονιά μας να χάνει τα χαρακτηριστικά της και να μετατρέπεται-όπως πολλές γειτονιές της πόλης- σε ένα  χώρο που κυριαρχεί η αποξένωση, η αδιαφορία και η ιδιώτευση, πήραμε την πρωτοβουλία κάποιοι γείτονες να κάνουμε κάτι .Έτσι καλέσαμε τους γείτονες  της Χίου σε ανοιχτή συνέλευση τον Ιούνιο του 2007 στην πυλωτή της Χίου 13.

   Ήταν μια πρώτη επαφή  μιας γειτονιάς που είχε να βρεθεί από τις κινητοποιήσεις για την μονοδρόμησή της και που μας έδωσε την αφορμή να γνωριστούμε, να μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν μέχρι σήμερα, όπως η έλλειψη πεζοδρομίων, η διαμπερής κυκλοφορία, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η αξιοποίηση της πλατείας Ι.Κ.Α. Στο τέλος ορίστηκε 8 μελής επιτροπή που θα αναλάμβανε να καταγράψει και να προωθήσει  τις προτάσεις της συνέλευσης.

   Έτσι προέκυψε η Επιτροπή Κατοίκων Χίου και Γειτονικών Οδών. Η επιτροπή κατέθεσε εγγράφως προς τη δημοτική αρχή τις προτάσεις της συνέλευσης, συναντήθηκε με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο που υποσχέθηκε εν όψει της νέας κυκλοφοριακής μελέτης (ήταν τότε σε εξέλιξη), ότι θα μας καλούσε να καταθέσουμε τις απόψεις μας, πράγμα βέβαια που δε συνέβη ποτέ.

   Τον Ιούνιο του 2009  η επιτροπή κάλεσε  τη δεύτερη ανοιχτή συνέλευση στον ίδιο χώρο όπου παρουσιάστηκε η νέα μελέτη που είχε ψηφίσει ερήμην μας το δημοτικό συμβούλιο και οι συμμετέχοντες  προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις με βάσει τα καινούργια δεδομένα, όπως τη μονοδρόμηση του διπλού κομματιού της Ψαρρών, τη διεκδίκηση πεζοδρομίων, την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης της πλατείας Ι.Κ.Α.

   Η επιτροπή  πλαισιώθηκε με νέα μέλη, κατέθεσε τις νέες θέσεις της συνέλευσης στο δημοτικό συμβούλιο  και αφού πέρασε αρκετός χρόνος περιμένοντας απάντηση προχώρησε μέσα στο 2010  σε τρεις εκδηλώσεις στη γειτονιά.

    Συγκεκριμένα στις 21/3  μετά από κάλεσμα της αποκλείσαμε συμβολικά τη διασταύρωση Χίου και Δερβενακίων με βασικό σύνθημα και αίτημα “προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες”, δημιουργήσαμε μια διάβαση πεζών και αφαιρέσαμε δύο από τις πολλές παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που έφραζαν το δρόμο στους πεζούς. Στις 9/5  με νέο κάλεσμα αποκλείσαμε για 3 ώρες το διπλό κομμάτι της Ψαρρών απαιτώντας τη μονοδρόμησή του και τέλος στις 26/9 διοργανώσαμε την πρώτη γιορτή γειτονιάς κάνοντας τη Χίου πεζόδρομο για 5 ώρες με  φωνές, κεράσματα, χορό και θέατρο σκιών αλλά και με την πρώτη ποδηλατοβόλτα γύρω από τους δρόμους του Κοντοπεύκου και του Παραδείσου.

   Οι δράσεις μας αυτές  έφεραν νέα δεδομένα. Κατ’ αρχάς γνωριστήκαμε με  γείτονες που μέχρι τότε δεν ήξερε ο ένας τον άλλο, αφ’ ετέρου το παράδειγμά μας έγινε αφορμή να δημιουργηθεί και άλλη επιτροπή γειτονιάς στο Κοντόπευκο, αυτή του Αγίου Δημητρίου.
Και φτάνουμε στο σήμερα. Ένα σήμερα που φαντάζει δυσοίωνο σ’ όλες τις πλευρές της ζωής μας αλλά που πιστεύουμε ότι τώρα πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται ο ένας τον άλλον, ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν σχέσεις αλληλοβοήθειας, είναι ανάγκη μέσα στη γενικότερη κρίση να βρούμε τρόπους έκφρασης πέρα από τη λογική της αγοράς και του κέρδους. Και οι γειτονιές  έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν αυτήν την περίοδο. Και φυσικά δε μιλάμε για κινήματα γειτονιάς που στρέφονται απλώς ενάντια σε κάτι και συνήθως εξαφανίζονται ή που στοχεύουν να εγκαταστήσουν το σκουπιδότοπο π.χ. στη διπλανή γειτονιά ή μακριά από την αυλή τους και όπου να’ναι. Μιλάμε για την ευθύνη που πρέπει να πάρει ο καθένας μας και για αυτά που υποτίθεται έγιναν για μας μέχρι τώρα, αλλά και για αυτά που πρέπει -στο χρόνο που διαθέτει ο καθένας μας- να κάνει για το περιβάλλον που ζει καθημερινά.

   Στο Κοντόπευκο θεωρούμε ότι τα προβλήματα παραμένουν στάσιμα , ότι υπάρχει μια πολυδιάσπαση και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, αλλά και στους ίδιους τους φορείς που καλούνται να δώσουν λύσεις. Από την άλλη πλευρά όσο πρωτοποριακή στις διεκδικήσεις της και να είναι η δική μας γειτονιά πάντα θα σκοντάφτει πάνω στην ανάγκη να υπάρξει πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος με όλη τη συνοικία, στην ανάγκη ενός συνολικότερου σχεδίου.

   Mε αυτές τις σκέψεις σας καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση της γειτονιάς την ΚΥΡΙΑΚΗ 20/02/2011 και ώρα 18.00 στο 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ σχολείο Κοντοπεύκου (ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΜΙΣΚΗ) για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί για όσα μας απασχολούν.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου